Що таке амінокислота?
Амінокислоти :-) – це речовини у молекулах яких одночасно містяться дві функціональні групи: аміно- (NH2-) и карбоксильна (COO-). Залежно від взаємного розміщення (віддаленості) цих груп, амінокислоти класифікують на α- , b- , g- , d- , e- і т. д.
Кожна амінокислота відрізняється від будь-якої іншої R-групою (радикалом). За цією ознакою амінокислоти бувають аліфатичними (аспарагін, метіонін, цистин), ароматичними (фенілаланін, тирозин) та гетероциклічними (триптофан, гістидин, пролін).
Амінокислоти класифікують також за відносною конфігурацією (D, L-номенклатура): Якщо аміногрупа розташовується ліворуч від карбонового скелету, то маємо лівий енантіомер (позначається символом L), якщо ж праворуч, то це D-енантіомер. В хімічному синтезі зазвичай отримують їх рацемічні суміші.
Найбільш важливою є біологічна роль амінокислот. Вони — найважливіша складова організму; вони – будівельні блоки, з яких будуються білки. Саме їх використовує організм для свого росту, відновлення, укріплення. Брак амінокислот в організмі неодмінно породжує захворювання.
Застосування та призначення амінокислот
На цих властивостях грунтуються кілька головних сфер застосування амінокислот:
Медична практика, фармацевтична промисловість – як лікарські засоби:
- цистеїн — сприяє загоєнню опіків та ран, лікує катараку;
- фенілаланін — щитовидна залоза, знімає депресію, покращує пам’ять;
- триптофан — укріплює імунну систему;
- гістидин — відповідає за ріст та відновлення тканин;
- аргінін — профілактичний засіб від фізичної та розумової перевтоми;
- аланін — підтримує постійний рівень глюкози в крові;
- орнітин — стимулює виділенння інсуліну);
Харчова промисловість — як смакові добавки:
- цистеїн (Е920), таурин, тирозин — у спортивному харчуванні;
- лізин збільшує поживну цінність хліба;
- лізин гідрохлорид як «підсилювач смаку та аромату» (Е64);
- глутамінова кислота — смакова приправа, що надає продуктам «м’ясного» запаху та смаку;
Сільське господарство — як кормові добавки, що захищають рослини та тварин від хворіб:
- лізин — для збалансованих кормів;
- аспарагінова кислота стимулює проростання насіння;
- поліамінокислоти застосовують у виробництві поліамідних волокон та полімерів.
Клієнти фірми “Сфера сім” окрім перелічених вище сфер застосування використовують амінокислоти в лабораторних дослідженнях:
Мікробіологи — замовляють амінокислоти для приготування культуральних середовищ.
Хіміки — як реагенти для різних методиках (наприклад, водоканальні господарства хлоруючи питну воду моніторять вміст залишкових концентрацій діоксиду хлору та його похідних з допомогою амінооцтової кислоти).
Де можна купити амінокислоти?
Купити амінокислоти оптом, вроздріб, в препаративних кількостях недорого для лабораторних досліджень можна на за адресою м. Львів, вул. Городоцька, 355 та доставкою по всій Україні, за допомогою нашого сайту, клікнувши на товар, що Вас цікавить та кнопку ”Дізнатися ціну і наявність”.